"Uverdig behandling i gangen ved Skien legevakt i dag". 
18.juli 2015.

Jeg har ikke behov for å kritisere,men behov for å fortelle hva som gjorde veldig vondt å bli vitne til.

( del gjerne slik at ikke slik urett skjer i stillhet)

Den gamle mannen sitter i rullestol ,han sitter i en stripete pyjamas,mannen har fått bandasje rundt hodet sitt,mannen er kritt- hvit i ansiktet og tydelig preget av sykdom og mannen klarer ikke holde oppe bena sine fra gulvet da drosjesjåføren skal trille han til drosja.

Jeg har ikke behov for å kritisere,men behov for å fortelle hva som gjorde veldig vondt å bli vitne til.

( del gjerne slik at ikke slik urett skjer i stillhet)

Jeg og min eldste sønn dro til legevakta i ettermiddag pga min sønn verker innmari i øret sitt.
Vi snakker med damen i luken og jeg legger merke til en gammel mann som har fått bandasjert hodet sitt sitter i rullestol.

Den gamle mannen sitter i stripete pyjamas,tydelig preget av sykdom og mannen klarer ikke holde oppe bena sine fra gulvet da drosjesjåføren skal trille han i rullestolen ,og rullestol hadde ingen støtte for bena så drosjesjåfør begynner å skrike høyt av sinne hvor sint han er på legevakten at de ikke ordner sykebil til den gamle mannen ,og mens han i sin frustrasjon står og skriker i utgangen mot både den syke mannen og inn mot personalet så står vi rett bak,og jeg ser hvordan drosjesjåføren prøver å presse mannen til å løfte benet,men isteden så vrenger benet mere og mere inn under rullestol helt til jeg griper inn og spør om jeg skal løfte bena opp så ikke den gamle mannens ben brekker ?
Jeg var opptatt av å beholde roen og går frem og hjelper å holde opp benet så sjåføren får trillet uten å skade bena til mannen,ansiktet til mannen var preget av smerte.

Drosjesjåføren er svært opprørt,men jeg personlig synes ikke han egnet seg til å verken å kjøre bil der og da eller til å fullføre denne kjørejobben,for dette kunne gjort at en gammel og syk mann i tillegg fikk brukket ben pga sjåførens sinne.

Jeg fatter ikke hvordan de som hadde ansvaret for mannen på en slik kald måte kunne sende en gammel og syk mann alene med drosje når han ikke engang kunne løfte på bena,ikke kunne han prate og i tillegg mistet mannen nesten pysjamasbuksa si så hele bleien ble synlig,og drosjesjåføren ville nesten ikke hjelpe mannen å få buksa på seg....

Drosjesjåføren visste ikke engang om noen tok imot den gamle og syke mannen når han kom hjem,og jeg undres hva sjåføren da gjorde siden han var en illsint utenlandsk drosjesjåfør ?
Burde ikke legevakt tatt ansvar for en så syk mann?

Dette var en forferdelig vond opplevelse jeg i dag ble vitne til som sier meg at helse-Norge langt ifra har hjerterom for endel syke.

Dette ryster mitt inde,for på disse minuttene i mannens liv så ble menneskeverdet brutt totalt ned og menneskerettigheter ble skjøvet fullstendig til side.

Jeg undres hvordan den gamle mannen har det i natt og om behandlingen han fikk i dag gjør at den gamle mannen ligger et sted å gråter av både smerte ,ensomhet og uverdig behandling?

En ting er jeg sikker på og det er at ingen ønsker slik dårlig og uverdig behandling som dråsjesjåfør og legevakt i Skien gav mannen og jeg skulle ønske dette var et engangstilfelle ,men frykter at dette skjer oftere enn man hører om slikt.

Mitt hjerte gråter over at noen kan behandle eldre mennesker på en slik uverdig og krenkende måte.

Skrekk og gru,jeg gleder meg ikke til å bli gammel hvis man skal få slik dårlig behandling på sine gamle dager.

Grøss og gru.........

Håper englene verner og leger den gamle mannen i natt........

Aller helst burde noen kontaktet den gamle mannen i ettertid og gitt han en stor blomsterbukett med et stort unnskyld, for selv om mannen er gammel og syk så har han jo følelser og fortjener å bli behandlet som et menneske med følelser......

Om jeg på noen måte i ettertid kan finne ut hvordan den gamle mannen har det i hverdagen så er det et ønske jeg har,og ikke minst at han får et unnskyld og den vakreste blomsterbuketten som finnes,det vil jeg her og nå oppfordre helsevesen og helseminister til å gi han...

"Det minste alle mennesker burde unne hverandre er menneskeverd .
" Ingen gave er større å gi til andre enn nettopp dette" .
Det er gratis å gi,men utrolig verdifullt for den som tar i mot en slik gave.
Skrevet av Torill Erdal Juli 2015.
 
 Innlegget, som ble skrevet fredag 18. juli, har i skrivende stund (21.juli) blitt likt over 6000 ganger og delt mer enn 8 000 ganger på Facebook.
 
 
 
 
 
9224 delinger på innlegget mitt i løpet av få dager.

Og nå som det og er skrevet om i flere av landets nettaviser,papiraviser og andre steder og flere deler det gjennom flere steder,da må jeg vel si meg veldig fornøyd med respons fra et helt folk som har engasjert seg i en av de viktige sakene jeg er opptatt av når jeg skriver facebookinnlegg....
Noen tanker jeg har nå er at jeg skulle ønske at ikke innlegget mitt bare ble respons på som en bølge over landet vårt bare for en liten stund,men at det kunne utløse en reaksjon til forandring i en ukultur i både taxi-næring og helsevesen.
Jeg skulle inderlig ønske at mitt innlegg kunne skape en viktig forandring som vil bety mere menneskeverd for de mest syke og sårbare i vårt samfunn.
Menneskeverd er ingen selvfølge,men likevel uendelig viktig for ethvert menneske.
Skrevet av Torill Erdal.

 

 
 

Avisa TA ( telemarksavisen ) skrev om saken.

 
Det er tydelig at innlegget har engasjert andre. Innlegget, som ble skrevet fredag 18. juli, har i skrivende stund blitt likt over 6000 ganger og delt mer enn 8 000 ganger på Facebook.(Foto: Arild Hansen/Privat)

Torills historie fra akutten setter sinnene i kok

 

 

Torills historie fra akutten setter sinnene i kok.

SKIEN: På Facebook fortalte Torill Erdal om det hun selv beskriver som en forferdelig opplevelse ved akutten i Skien. Nå sprer innlegget seg i rekordfart.

(Foto: Arild Hansen/Privat)

DEL
 

Hun forteller til TA at hun etter dette, har mottatt mange positive tilbakemeldinger.

- Det er overveldende hvor mye respons det har fått. De som har kontaktet meg i ettertid, forteller meg at de setter pris på at noen setter lys på dette, og mange av dem har selv opplevd lignende situasjoner, sier Erdal.

Innlegget, som ble skrevet fredag 18. juli, har i skrivende stund blitt likt over 6000 ganger og delt mer enn 8 000 ganger på Facebook.

Det er tydelig at innlegget har engasjert andre.

Innlegget ble skrevet av Erdal etter at hun og hennes sønn hadde besøkt legevakten i Skien.

Da de observerte en mann, som hun beskriver å være i 80-årene, bli rullet ut av sykehuset og inn i en drosje.

"Den gamle mannen sitter i stripete pyjamas, tydelig preget av sykdom. Mannen klarer ikke holde bena sine oppe fra gulvet da drosjesjåføren triller ham i rullestolen som ikke har støtte til bena. Da blir sjåføren illsint, og begynner å skrike høyt hva han syns om at legevakten har benyttet seg av denne ordningen og ikke sendt ham med sykebil. Sjåføren prøver deretter å presse mannen til å løfte benet, noe som resulterer i at benet vrenger seg under rullestolen"

Videre skriver hun at hun var engstelig for at mannen skulle brekke bena, brøt inn og spurte om hun kunne holde bena oppe for ham.

Hun skriver også at hun ikke kan forstå hvordan legevakten i Skien kan sende hjem en pasient på denne måten.

"Burde de ikke ta ansvaret for denne mannen?"

Hun viser i tillegg bekymring for hvordan reisen pasienten hadde hjemover og hva som skjedde i ettertid.

"Jeg undres hvordan den gamle mannen har det i natt og om behandlingen han fikk i dag gjør at den gamle mannen ligger et sted og gråter av smerte, ensomhet og uverdig behandling?"

"En ting er jeg sikker på, er at ingen ønsker slik dårlig og uverdig behandling som denne pasienten opplevde. Jeg skulle ønske dette var et engangstilfelle, men frykter at dette skjer oftere enn man hører".

 

Fungerende direktør og klinikksjef Per Urdahl tar innlegget på Facebook på
 alvor. FOTO: INGE FJELDDALEN

Fungerende direktør og klinikksjef Per Urdahl tar innlegget på Facebook på alvor. FOTO: INGE FJELDDALEN (Foto: Ukjent)

TAR DET SVÆRT ALVORLIG

Sykehuset Telemark er kjent med Facebook-innlegget, og fungerende direktør og klinikksjef, Per Urdahl, forteller til TA at de tar meldingen svært alvorlig, men at det ikke stemmer at det gjaldt legevakten.

- Pasienten var behandlet i vårt akuttmottak, og ikke på legevakten slik hun beskriver i hendelsen på Facebook. Dette er vårt ansvarsområde. Pasienten var behandlet på skadepoliklinikken i Skien, og avtalen om hjemsendelse var gjort med hjemmetjenesten i hans hjemkommune. Det var altså folk fra hjemmetjenesten som tok i mot mannen da han kom hjem.

Videre forklarer Urdahl at han har vært i kontakt med han som har ansvaret for deres kjørekontor. Det er de som tar seg av alle avtaler med drosjene.

- Han er selvfølgelig forferdelig lei seg overfor det som er beskrevet, og sier at dette vil få konsekvenser for drosjesjåføren dette gjelder.

BEKLAGELIG

- Det er beklagelig, og skal selvfølgelig ikke forekomme, sier Urdahl.

Han sier videre at han forventer ikke annet enn at drosjesjåførene skal oppføre seg, være høflige, imøtekommende og serviceinnstilte overfor de pasientene de har gjort avtale om å hjelpe til og fra avlastningssted.

- Jeg har ingen grunn til å betvile at opplevelsen hun har hatt, ikke stemmer. Det er sterkt beklagelig at en drosjesjåfør har oppført seg på den måten overfor en pasient.

Sykehuset Telemark vil følge opp saken, og mener sosiale medier er en grei måte å få tilbakemeldinger på.

- Etter at vi fikk ny kommunikasjonssjef, har vi vært åpne for innspill via Facebook. Dette gjør vi for å være tilgjengelig også på sosiale medier, slik at vi kan ta tak i de sakene som sprer seg. Er det saker vi åpenbart bør ta tak, er dette en grei måte å få tilbakemelding på. Det kan sammenlignes med en avviksmelding, syns jeg, sier Urdahl.

 

 

 

ABC Nyheter delte også denne nyhetssaken.

 

Torill Erdals (bildet) opplevelse fra akuttmottaket ved Sykehuset Telemark har fått Facebook-brukere til å rase og
 sykehusledelsen til å beklage. Foto: Google / Privat

Torill Erdals (bildet) opplevelse fra akuttmottaket ved Sykehuset Telemark har fått Facebook-brukere til å rase og sykehusledelsen til å beklage. Foto: Google / Privat

«En ting er jeg sikker på, og det er at ingen ønsker en slik dårlig og uverdig behand­ling»

Torill Erdals opplevelse fra akuttmottaket ved Sykehuset Telemark får det til å koke hos tusenvis av Facebook-brukere.

    • 49 kommentarer

– Det er overveldende hvor mye respons det har fått. De som har kontaktet meg i ettertid, forteller meg at de setter pris på at noen setter lys på dette, og mange av dem har selv opplevd lignende situasjoner, sier Torill Erdal til Telemarksavisa.

Fredag i forrige uke la hun ut et innlegg på Facebook hvor hun beskrev en opplevelse hun hadde da hun tok med sønnen til legevakten ved sykehuset i Skien.

 

 

 

 

Avisa Varden skrev også om denne saken.

 

REAGERTE

REAGERTE: Her ble den 80 år gamle mannen trillet ut da drosjesjåføren reagerte med sinne. Innlegget til Torill Erdal om saken på Facebook har blitt delt tusenvis av ganger. FOTO: Per-Åge Eriksen

– Ingen kom for å hjelpe

Torill Erdals opplevelse på legevakten har fått tusenvis til å reagere på Facebook.

 
 
 
STORT ENGASJEMENT

STORT ENGASJEMENT: Innlegget Erdal skrev på Facebook har fått tonnevis av tilbakemeldinger, både positive og noen få negative. Taxisjåfører har fortalt historier om kolleger som har gjort lignende.FOTO: Privat

 
Varden
 
 

– Det var mye mer enn jeg regnet med, men det er godt å merke at folk viser engasjement, forteller Torill Erdal om innlegget som har gått som en farsott på Facebook.

Reagerte med sinne

18. Juli dro Erdal på legevakta med sønnen på grunn av verk i øret. I venterommet satt en gammel mann i rullestol, blek med bandasje rundt hodet.

Etterhvert kom en drosjesjåfør inn for å hente mannen, og det var da Erdal reagerte.

I full sinne begynner sjåføren å skrike ut i lokalet. Ifølge Erdal skyldtes det mangel på benstøtte til mannens rullestol, noe som gjorde det vanskelig å trille han ut til bilen.

– Han var forbannet på at sykehuset ikke ordnet ambulanse til den gamle mannen, noe jeg jo kan forstå ettersom han tydelig ikke var i god form, forklarer Erdal.

Satt og så på

Erdal sto i utgangen da sjåføren kom med den gamle mannen. På veien ut slet han med trillingen, grunnet mangel på benstøtte.

Hun måtte derfor hjelpe til og løfte opp beina hans mens sjåføren skjøv stolen. 

Begge to observerte da at flere inne i lokalet bare så på fremfor å komme bort og hjelpe.

– I det sinnet sjåføren var i, så burde han ikke fortsatt jobben, mener Erdal. 

Enorm tilbakemelding

I skrivende stund har innlegget til Erdal på Facebook blitt delt over 8.500 ganger, med fler enn 6.000 likes.

– Det er mange som har fortalt meg lignende historier som har skjedd med dem på legevakten, men for det meste er det positive tilbakemeldinger, forteller hun.

Noen få fra helsevesenet og drosjesjåfører har derimot sendt noen sure mot innlegget til Erdal.

– Men jeg har også fått meldinger fra andre drosjesjåfører som har sett kolleger oppføre seg dårlig og er glad for at jeg delte det, forklarer hun.

– Et enkelttilfelle

Fungerende direktør og klinikksjef hos Sykehuset Telemark, Per Urdahl, kan fortelle at de er kjent med episoden, men legger til at pasienten ikke var på legevakten men akuttmottaket. 

– Vi har ikke noe informasjon om nøyaktig det hun beskriver i innlegget, så der må vi bare anta at det hun sier stemmer, noe som er veldig beklagelig, forteller Urdahl.

Han forteller at kjørekontoret til sykehuset har et godt samarbeid med taxinæringen, og at de ofte får tilbakemeldinger fra pasienter om at de ble tatt godt hånd om. Denne episoden klassifiserer han derfor som et enkelttilfelle.

– Det kommer alltid enkeltepisoder med ting som ikke skal skje, så det er beklagelig at dette hendte både for pasienten og publikum, sier han på telefon.

Han kan også bekrefte at mannen ble tatt godt hånd om av hjemmetjenesten.