Kjærlighets-språk.

Stiftelsen Kirkens Familievern skriver :

Snakker du partnerens kjærlighetsspråk?

Partneren din trenger å høre, kjenne, vite at du er glad i henne/han, bryr deg og er der for henne /han. Forteller du det på et språk hun/han forstår?
Av Toril Reitan, psykologspesialist og mekler ved FiST

Den vanskelige overgangen fra forelskelse til kjærlighet

Forelskelse er deilig. Det gjør at parforholdet går av seg selv, det krever ikke jobbing. Du kan bli lurt til å tro at partneren er fullkommen og alt bare stemmer. Hun/han gjør alt du trenger, og hvis du tenker deg om så strekker du deg langt for å være den du tror han vil du skal være. Det er enkelt når du får hjelp av forelskelsens kraft. Forelskelse varer dessverre ikke evig.
Forskere sier at forelskelse kan vare opptil ca to år.

Forelskelse er noe annet enn kjærlighet fordi det ikke er en viljehandling, den krever ikke anstrengelse.

Kjærlighet er også følelser, men ikke besettende på samme måte. Kjærlighet kan forene fornuft og følelser. Men det krever innsats og disiplin.
Kjærlighet er fornuftig og viljebestemt. Du er sammen med partneren og velger å være oppmerksom på hennes/hans interesser. Da må du finne en måte å uttrykke dette valget på.

Språk

For at du skal føle at partneren er glad i deg og bryr seg om deg er du avhengig av at henne/han viser det. Det er kjærlighetskommunikasjon. Hvis partneren din er fra et annet land er dere avhengig av at dere forstår hverandres språk. Slik er det med kjærlighetsspråk også.
Du må lære deg partneren sitt kjærlighetsspråk, hvis du skal kommunisere kjærlighet på en effektiv måte.

Du er kanskje ikke klar over at det finnes forskjellige kjærlighetsspråk. Gary Chapman har vært ekteskapsrådgiver i mange år og han har kommet frem at det grovt sett finnes fem forskjellige kjærlighetsspråk. Dette er fem ulike måter å vise at man er glad og bryr seg om.

De fem kjærlighetsspråkene er:

Anerkjennende ord
Det tar ikke lang tid å si noen gode ord, men det kan bety mye og gjøre stor forskjell. Gode ord som vi gir den andre, kan være komplimenter, kjærlighetserklæringer, ros, støttende ord osv. For eksempel: ”Den middagen du laget i går var kjempegod”, ”Takk for at du handlet!”, ”Så vakre øyne du har”, ”Jeg vil alltid være hos deg”, ”Takk for at du lyttet til meg”, ”Dette klarer du, jeg heier på deg”. Les mer

Tid for hverandre
I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å finne tid til hverandre. Kanskje er det også lett å nedprioritere partneren fordi han eller hun alltids kan vente til i morgen. Tenker dere slik lenge nok, kan det være fare for forholdet. Tid for hverandre kan være å spise middag sammen, lytte til hverandre, å gå en liten tur, reise på ferie sammen . Les mer

Tjenester
Det ligger mye kjærlighet og omtanke i det å gjøre tjenester for hverandre. Selv om det er hverdagslige ting: Ikke ta tjenestene som en selvfølge. Si takk! Tjenester kan for eksempel være å stå tidlig opp med barna så den andre får sove, å handle noe for den andre, å hjelpe den andre med en oppgave, å bære inn ved osv. Les mer

Gaver
Gaver kan være å kjøpe med seg en liten ting hjem, å klippe ut en artikkel av avisen som du vet hun/han vil lese, å plukke en blomsterbukett, å gi den andre en kveld fri, å bli med på noe du vet den andre liker, og mye, mye mer. Det viktige med gaver er ikke hva de koster, men at de viser at du ser partneren din, og at du finner noe som den andre vil sette pris på. Les mer

Fysisk nærhet
I denne måten å vise kjærlighet på ligger alt fra de små berøringene til det å ligge sammen. Mens det å ligge sammen krever tid og sted, er de små kjærtegnene enkle å få plass til. De tar liten tid, de koster ingenting, de kan gjøres i full offentlighet, og de betyr mye. Det kan være å stryke på den andre når du går forbi, å sitte i armkroken og se på TV, å gi en klem, å dele et kyss, å leie hverandre osv. Les mer

Hva er kjæresten din sitt kjærlighetsspråk

Hvilke av disse fem språkene tror du er partneren din sitt viktigste? Kanskje du kan spørre. Skjønner hun/han hvilket språk som er ditt viktigste? Kanskje du kan fortelle.

Du er kanskje vokst opp med leveregelen at du skal gjøre mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg. Liker du å få en klem, så klemmer du partneren masse. Det er ikke sikkert du får klemmer tilbake. Kanskje har dere forskjellige språk.

Språk lærer vi i oppveksten, og ulike familier kan ha forskjellig språk. Måten vi blir vist kjærlighet fra våre foreldre, er ofte den måten vi ønsker at partneren skal vise kjærlighet.

Du føler at dere har vokst fra hverandre, følelsene er borte. Det kan tenkes at dere roper til hverandre på hvert sitt språk. Vil du jobbe for forholdet så kan du begynne med å lære deg partnerens språk. Når partneren din føler at du bryr deg om henne/han, er det lettere for henne/han å bry seg om deg også, på ditt språk!

Dette er spørsmål du kan stille deg:

1. Hva er det partneren din maser mest om? Spør mest om? Savner mest?

2. Hva blir partneren din mest sint for?

3. Hvordan uttrykker familien til partneren din kjærlighet?

 

Vi har alle et grunnleggende behov for gode følelser. Dette behovet må blir møtt for at vi skal ha det godt. Det viktigste grunnlaget for kjærlighet er at man føler at man tilhører noen og er ønsket. Når begge to blir flinke til å snakke den andres kjærlighetsspråk, fylles kjærlighetstanken opp, og livet sammen blir godt å leve!

"Si det mens du kan" .

Torill Erdal skriver om " MENNESKEVERD":
Tenker du å vente til " Neste uke" ? .

Mange angrer på alt de unnlot å si til sine kjære mens de lever,men hvorfor ikke si det mens de lever ?
Ofte har vi mennesker mange år å si det på så det er veldig dårlig unnskyldning å si at man ikke fikk tid mens persoen lever.
Bruk tiden på mennesker mens de lever,ikke vent til du må gå i begravelsen deres og angre på noe ved grava deres.
Og husk at blomster på grava hjelper lite for den som er død,det gir kun et bilde av noe ytre som den døde ikke lenger får merke noe til.
Bruk tiden mens du har mennesker levende ,det er da de trenger din omsorg,ikke i grava.

 

Kjærlighetens viktige balansegang,

Sitat fra nettet : når menn er i et fast forhold så er ofte ikke mannfolk kjent for å være veldig observante, generelt sett. Så dersom han legger merke til at en kollega eller venninne har endret frisyren eller noe annet ved utseendet, kan det oppfattes som at han allerede har kikket på henne – litt mer enn det som er vanlig.

Men som mann skal man selvsagt ikke måtte virke sur og tilbakeholden med komplimenter, og Kruger kommer med et tips om hvordan han skal vite om det er ok å si noe pent om en annen dame eller ikke. Dersom en annen fyr hadde sagt det samme til dama di, hadde du likt det selv? Hvis ikke, hold munn.

Så gjenstår det da - er damene for senisitve, eller er mannfolka for lite følsomme? Er hun for rask til å bli sjalu, eller har hun grunn til å tenke at han vil nedlegge alle bare han får sjansen?