• Bruken av vaskemaskinen er noe av det som kan bli overvåket. Datatilsynet mener det må avklares hvem som kan få tilgang til strømdataene. 

    FOTO: Sara Johannessen/NTB Scanpix

 

Snart blir du «overvåket» av vaskemaskinen

Nye strømmålere i alle hjem åpner for detaljert registrering av private opplysninger om hva du gjør innenfor husets fire vegger, advarer det europeiske datatilsynet.

 

- Politiet, skattemyndighetene, forsikringsselskaper, utleiere og arbeidsgivere er blant dem som kan være interessert i detaljer om strømforbruket ditt, advarer European Data Protection Supervisor (EDPS) i en omfattende rapport.

Digitale strømmålere skal innføres i alle hjem i Norge.

Det betyr at informasjon om strømforbruket sendes automatisk til kraftselskapet, slik at du slipper å lese av måleren.

Men det kan også bety at det blir mulig å analysere strømforbruket ditt i detalj.

Flere advarsler

- Det kan bli mulig å forutse når medlemmer av husstanden er på ferie eller arbeid, når de sover eller er våkne, når de ser på TV, hvor ofte de vasker klær, om noen er søvnløse, eller om personer sover i samme rom, heter det i rapporten fra EDPS.

Som Bergens Tidende skrev i går, advarer SINTEF mot at hackere kan få tilgang til informasjon fra strømmålere som er knyttet til nettverket, og at sabotører i verste fall kan lamme strømforsyningen og mørklegge store områder.

 

LES OGSÅ

Nå får alle boliger smarte strømmålere

Da kan det lønne seg for Jan Atle Toft å vaske tøy om natta.

De såkalte AMS-strømmålerne gir store muligheter: Varmtvannsberedere, vaskemaskiner og tørketromler kan slå seg på når strømmen er billigst, og varmekablene kan bli koblet ut når belastningen på strømnettet er på det høyeste i vinterhalvåret.

 

Strøm- eller nettleverandører skal også kunne koble ut et bestemt anlegg ved behov, for eksempel hvis strømregningen ikke er betalt.

Forutsetningen er at strømmålerne må kunne «snakke» med omverdenen.

Måleren vil kontinuerlig motta informasjon om strømprisen, og vil regelmessig sende inn registrert forbruk.

«Smarte» vaskemaskiner

Elektronikkprodusenter over hele verden er nå i full gang med å produsere hvite- og brunevarer som er klargjort for det smarte strømnettet.

Det vil si at kjøleskap, vaskemaskiner og tørketromler er utstyrt med en kommunikasjonsenhet som utveksler informasjon med AMS-måleren.

SINTEF-forsker Maria B. Line kaller AMS «et effektivt overvåkingsredskap».

- Nettselskapene vil motta mye mer informasjon enn i dag. Det må sikres at informasjonen brukes til det den skal brukes til. Personvernet er helt sentralt, sier Line til bt.no.

Talskvinne Agnieszka Nyka i EDPS skriver i en e-post til BT at de kjenner til systemer der målerne blir avlest annethvert sekund, noe som gjør det mulig å utarbeide detaljerte profiler over kundenes strømforbruk.

- Det er ingenting som tyder på at så hyppige avlesninger er nødvendige, skriver Nyka.

- Har ikke noe valg

Hun minner om at alle er avhengige av elektrisitet.

- Smarte strømmålere skiller seg fra sosiale nettverk, mobiltelefoner og andre produkter ved at kunden i praksis ikke har noe valg. En husstand kan ikke klare seg uten strøm, og forbrukeren kan ikke velge å si nei til smarte målere, skriver hun.

Også det norske Datatilsynet er bekymret.

- Det er svært mange detaljer man kan lese ut ved raske avlesninger. Et sentralt spørsmål er hvem som eier opplysningene og hvem som kan få tilgang. Dette må avklares, sier fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet.

Han nevner en tenkt situasjon der man setter på vaskemaskinen og går og legger seg. Det oppstår vannlekkasje i løpet av natten. Hvis forsikringsselskapet får vite at vaskemaskinen er blitt brukt uaktsomt, kan man få avkorting i forsikringsoppgjøret.

Byttes ut innen 2017

Dersom systemet innføres som planlagt, skal 2,5 millioner målere byttes ut innen 2017.

Frank Skapalen i NVEs beredskapsseksjon sier de er klar over problemstillingen ved personvern.

- Måledataene fra en privat måler er personsensitive. Det er viktig at de beskyttes på en god måte, sier han.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Les også:


 

FULL KONTROLL.......