Nav-brukerne pepret ministeren med gode råd

 

- Æ e spent og dokker e spent, sa arbeids- og sosialminister Robert Eriksson. I dag møtte han 80 Nav-brukerne som var invitert til å komme med gode råd for å gjøre etaten bedre.

For firkantet. For tregt. For stivbeint. Mange av brukernes erfaringer stemte bra med FrP-statsrådens eget ønske om å avbyråkratisere og forenkle Nav.

Tre statssekretærer og en politisk rådgiver sto oppmarsjert ved lunsjtider torsdag, klare til å høre på og notere ned Nav-brukernes egne opplevelser og erfaringer.

Fra bord til bord gikk arbeids- og sosialminister Robert Eriksson himself og snakket med uføretrygdede og sosialhjelpsmottagere, pleiepengemottagere og arbeidsledige.

Les også: Nav sendte e-post til 1000 jobbsøkende med åpent adressefelt  

Unikt møte med brukerne

Et lignende møte hadde aldri blitt arrangert før i departementets historie. Ministeren understreket for sikkerhets skyld at han ikke kunne drive saksbehandling over bordet.

 

 

- Nav må mykes opp, mener Gine Lundh.

FOTO: Stein J Bjørge

 

 Eriksson har tidligere hatt klare meninger om hva han skal gjøre med Nav. Som leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité hadde han flere konkrete forslag til hvordan Nav bør reformeres. Nå sier ministeren at han vil sette ned en ekspertkomité.

Frisk diskusjon

Brukerne var ikke vanskelige å be om å dele sine historier og erfaringer med minister og statssekretærer. Og alle hadde fått

utdelt oppgaveark for å oppsummere sine tre råd for å gjøre Nav bedre.

Les også: «Kjære NAV, skjerp dere!»  

- Ledelsen i Nav har ikke kontakt med brukerne. Reglene er for firkantet, de Nav-ansatte bruker for lite skjønn, sa Gine Lundh fra Eidskog, som har hatt erfaring med Nav på ulike områder gjennom mange år.

- Mangler praksisplasser

27 år gamle Lene Pettersen fra Berge har gått «på sosialen» siden desember, etter at hun hadde fullført et AMO-kurs i kontor og administrasjon. - Nav burde lagt opp til å gi oss to-tre måneders praksisplasser i bedrifter, sånn at vi kunne få bedre mulighet til jobb etterpå. Isteden blir det bare nye tiltak, sier hun.

Ved siden av henne sitter IA-rådgiver Elisabeth Abrahamsen i Sarpsborg kommune, som opplever det motsatte problemet i sin jobb. Hun har arbeidet med Jobbstrategien, en innsats rettet mot unge under 30 år.

- Vi stilte opp med 43 praksisplasser i kommunen, men Nav kunne bare komme opp med fire kandidater til plassene – og ingen av dem var motivert for å komme ut i jobb, forteller hun.

 

 

Politisk ledelse i Arbeids- og sosialdepartementet stilte mannsterke på møtet med Nav-brukerne.

FOTO: Stein J Bjørge

 

 

En kamp for pleiepenger

Et eget bord var pleiepengemottagere samlet.

- Siden oktober i fjor har jeg vært uten inntekt fordi det tar tid å få innvilget pleiepenger videre til min ME-syke datter, forteller Linda Nesvik fra Stavanger.

- Jeg får tilbakebetalt pengene, men så er det å søke på nytt igjen ... Vi er mange som møter hindringer i kampen for å få pleiepenger, samtidig som vi må kjempe for våre syke barn.

Statssekretær Torkil Åmland (FrP) ved mødrenes bord noterer flittig.

- Det er nyttig for oss å høre historier om når systemet og pleiepengeordningen ikke fungerer. Her får vi klare meldinger og virkeligheten rett inn.

 

Endringer og forenklinger i NAV 2014.

AVVENTER UTVALG: - Jeg har formeninger om hva jeg vil med NAV, men det er mye jeg ikke vet noe om. Hadde jeg hatt det kunne jeg vært mitt eget ekspertutvalg, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). Foto: TERJE BRINGEDAL
AVVENTER UTVALG: - Jeg har formeninger om hva jeg vil med NAV, men det er mye jeg ikke vet noe om. Hadde jeg hatt det kunne jeg vært mitt eget ekspertutvalg, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). Foto: TERJE BRINGEDAL
Publisert 09.02.14 - 05:17, endret 09.02.14 - 05:17 (VG NETT)
  • Skriv ut artikkelen

Den enkle politikken er ofte den beste, mener arbeids- og sosialminister Robert Eriksson. Nå lover han merkbare forenklinger i NAV-systemet innen året er omme.

VG Nett følger

- Jeg er opptatt av folk og jeg er opptatt av lite byråkrati. Kall meg gjerne en Rema-politiker: Det enkle er ofte det beste, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) til VG.

Nærmere fire måneder etter at regjeringen erklærte at den vil nedsette et ekspertutvalg som skal gjennomgå NAVs virksomhet, utdyper Eriksson hvordan utvalget skal hjelpe ham å gjøre NAV-systemet mer inspirert av matvarekjedens slagord:

- Vi må se folk fremfor system. For å få til det vil jeg at utvalget skal se på hvordan vi skal sikre et mer avbyråkratisert og effektivt NAV med enklere regler, hvordan brukeropplevelsene skal bli bedre og hvordan vi skal få frigjort ressurser og hvordan kan vi utvikle partnerskapet mellom kommune og stat slik at folk får riktig hjelp til riktig tid, sier Eriksson.

Løftebrudd

For mindre enn et halvt år siden snakket Eriksson villig om hvilke endringer som ventet i NAV dersom velgerne for første gang foretrakk å ha Frp i posisjon fremfor i opposisjon.

Innen mars 2014 ville et NAV-ombud etter modell fra pasient- og brukerombudet være på plass, lovet den daværende lederen av arbeids- og sosialkomiteen.

- Jeg sliter med det innen mars, det skal jeg ærlig innrømme. Så der får dere bare ta meg for løftebrudd, sier Eriksson.

Han forsikrer at han fremdeles er opptatt av at brukernes rettigheter blir ivaretatt, selv om han nå mener at ombudsmodellen bør utredes nærmere.

- Et av viktigste grepene vi må ta er å gi lokalkontorene mer myndighet slik at de kan fatte vedtak om det jeg kaller brukernære ytelser. Beslutningene bør fattes av noen som kjenner både lokale forhold, familien og utfordringsbildet, sier statsråden.

LES OGSÅ:Gigant-satsing ble NAV-bom

Han mener det også er sentralt å vurdere om det er hensiktsmessig at alle kommuner har eget NAV- kontor slik det er i dag.

Mye byråkrati

Denne uken har VG skrevet om NAVs dokumentasjonskrav, med utgangspunkt i regelen om at oppdatert legeattest skal legges ved absolutt alle søknader om stønad. Også dersom helsetilstanden erlivsvarig og stabil.

- I dag har vi altfor mange unødvendige byråkratiske dokumentasjonskrav, som gir føde til både standupkomikere og som underholdning i festlig lag. De skal vi fjerne, sier Eriksson.

LES OGSÅ:Eriksson om Ask(8) med Downs syndrom: - Forstår at foreldrene er oppgitte

Allerede i Sundvolden-erklæringen slo regjeringen fast at den vil nedsette et utvalg som skal gjennomgå NAVs virksomhet og fortløpende komme med innspill til hvordan etaten kan forbedres og forenkles.

Statsråden sier til VG at han er i rute med arbeidet, og at utvalget vil nedsettes før påske. Ministeren vil unngå et utvalg som bare består av professorer og forskere.

- Kreative, fremoverlente folk, som klarer å tenke utenfor boksen, sier Eriksson på spørsmål om hvilken ekspertise han trenger.
  • Skriv ut artikkelen
 

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ans. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG. 
Les mer om vår moderering